08 May 2009

Ikan Bilis Kicap

Disebabkan sambutan ke atas ikan bilis kicap agak memberansangkan, i will post the recipe..for those yang x tau n wanna try that is..

Ikan Bilis Kicap

Bahan
Ikan Bilis
Cili Padi (accordingly ikut kuantiti ikan bilis)
kicap manis
Bawang merah

Cara :
1. Goreng ikan bilis, asingkan.
2. Masukkan bawang + cili padi, dlm minyak yg sama, goreng sebentar.
3. Masukkan kicap, x yah byk sgt n jgn sikit sgt, setakat ader berkuah sikit..
4. Akhir skali, masukkan balik ikan bilis yg dah digoreng tadi n gaul rata.
5. x yah masukkan garam/gula, sbb ikan bilis tu dh masin, kicap lak dh manis..

sori la xde gbr, nnti dh ader gbr, i will paste it here..

pernah korang try wat kari sardin? sedap tau!! dulu sebelum kawen, my mom will always cook that bila abis bahan mentah, n lepas kawen, adik ipar lak ader try wat sambal sardin tapi x guna cili boh, guna cili padi serbuk kari n bawang je..

lagi satu kan..pernah x makan kari kacang hijau..ni kan resipi dr my late grandfather..the recipe originated nun jauh dr pakistan tu...x taula kalu korang pernah ternampak kari jenis ni kat restoran mamak ke x..