08 May 2009

Ikan Bilis Kicap

Disebabkan sambutan ke atas ikan bilis kicap agak memberansangkan, i will post the recipe..for those yang x tau n wanna try that is..

Ikan Bilis Kicap

Bahan
Ikan Bilis
Cili Padi (accordingly ikut kuantiti ikan bilis)
kicap manis
Bawang merah

Cara :
1. Goreng ikan bilis, asingkan.
2. Masukkan bawang + cili padi, dlm minyak yg sama, goreng sebentar.
3. Masukkan kicap, x yah byk sgt n jgn sikit sgt, setakat ader berkuah sikit..
4. Akhir skali, masukkan balik ikan bilis yg dah digoreng tadi n gaul rata.
5. x yah masukkan garam/gula, sbb ikan bilis tu dh masin, kicap lak dh manis..

sori la xde gbr, nnti dh ader gbr, i will paste it here..

pernah korang try wat kari sardin? sedap tau!! dulu sebelum kawen, my mom will always cook that bila abis bahan mentah, n lepas kawen, adik ipar lak ader try wat sambal sardin tapi x guna cili boh, guna cili padi serbuk kari n bawang je..

lagi satu kan..pernah x makan kari kacang hijau..ni kan resipi dr my late grandfather..the recipe originated nun jauh dr pakistan tu...x taula kalu korang pernah ternampak kari jenis ni kat restoran mamak ke x..

8 comments:

Eliza said...

Wahhh... macam nak try ajer ikan bilis kicap ni.. kalu jadik aku kasi tau ek.. heheh

SuE KasSiM said...

haa try la eliza..senang aje buatnye..cepat n jimat..!!

SuE KasSiM said...
This comment has been removed by the author.
sweetluckie said...

kaksue, jaja penah gak wat ikan bilis kicap... tp jaja panggil ikan bilis special hehehehe... oh lg satu, dlm resipi tu jaja tambah sos cili hehe.

SuE KasSiM said...

oohh yeke..letak sos cili ek, menarik tu!! kire resipi rekaan jaja la ni ek..hehe interesting...!!!

SuE KasSiM said...

oohh yeke..letak sos cili ek, menarik tu!! kire resipi rekaan jaja la ni ek..hehe interesting...!!!

Anonymous said...

huish la..aku dh bayangkan ngan kentang hiris nipis2 je ni..potong cili kering sket...

aku lagi berimaginasi ngan ikan bilis kicap kau ni...

nyum....nyum...

SuE KasSiM said...

ooh kadang tu aku ader gak letak kentang hiris nipis yg digoreng dulu..tapi jarang la letak cili kering sbb dh letak cili padi tu..
anyway..ikut citarasa masing2..