15 April 2009

cerita pasal air..

miraclously i am awake at this time..1230am in the morning...selalunye dh doze off dah..

so kesempatan ini ku gunakan membaca blog rakan2 yg dah lama x ku kunjungi...so after reading, tetiba terasa nk cerita pasal mende nih...

so whats with the topic above..hahahah...
have u guys ever experienced living with no water..i mean kalu ader pun sikit sgt..

kisahnye bermula masa matric..utk rakan2ku di uia..mungkin cerita ini akan mengembalikan kenangan 'manis' anda...hahaha

KISAH UIA
I can still remember masa tu sibuk nk Sukan Komanwel..so it was the year 1998...air asyik xde kat matric.. hostel matric uia utk girls time tu agak berbukit..so di puncak yg tertinggi tula tinggalnye cik suriani kassim dn rakan2 blok 1 yang lain..dimana pressure air paling susah naik..maksudnye kalu xde air..blok 1 yang akan kene dulu..

pegi kelas, balik kelas x pikir apa..asyik pikir nk tadah air je..in case ader air, nk basuh kain..n nk mandi proper.. keje mandi n membuang guna sebaldi air je mana puas..

kalu citer satu2 mmg x kesudahan..tapi antara moments yg paling paling diingati:
a) pagi2 beratur bercangkung nk amik wudhu kat sink dapur..macam citer bujang lapuk
tu.. bgn as early as 5.30am ok..kalu x nnti ramai org dh bangun pastu nnti air
abis..kenelah turun kat musolla bawah atau blok lain nk amik wudhu

KISAH CONDO
Pas abis blaja..n kawen ingat kan xde dh kes prob air nih..
rupanya kat tempat tinggal kitaorang tu ader problem air..yang kelakarnye only to my block...
so since im always at home...i'll be the 1st one to complain...pepagi lagi dh complain.masuk 8.45am je dh call tanya nape xde air..admin clerk tu smpi kompius sbb die pun x tau xde air..

macam2 jadi kat umah tu..kadang problem astro..kelakar betul level lain x kene..level aku je yang kene..so here i go again complaining..kabel umah kitaorang je yg rosak umah lain xde pulak..

pastu lagi best ader satu kali diorang gi tebuk corridor depan umah tu..sbb die kata ader leackage entah camner..sampai air masuk dlm cable roomm..WHAATTT??? amende la management diorang nih..buat penat je byr maintenance fee..tapi x maintain pun..
masa die tebuk tu..air kat umah xde..so die gi guna paip cam hose bomba tu dr paip kat bilk buang sampah masuk ke umah..yang kene 2 umah je masa tu..my house n another house..so kene gilir2 laa..

hubby balik terkejut beruk..amende la tebuk2 dpn umah aku nih..pastu ader hos bomba lak melingkar dlm umah..sape x ngamuk...dhla penat balik keje..tgk umah cam umah setinggan...macam kite curi air lak rupanye...

hahah ya Allah what an experience...tapi few months before we left the house..sumernye dh ok..keje aku la tu asik complain..sampai die tukar admin clerk pun tau...manager die pun dh kenal..hahhhaha...sori arr ek..tapi sape suro asik x maintain je service kat condo tu..hahaha..air dah ok..astro dh ok..alhamdulillah sumer dh ok..

doa2 la mudah2an in future i wouldnt have ths prob again..serik aarr!!
korang ader kene prob camni??

10 comments:

lynn zam said...

sue!!! awak mengingatkan kembali zaman xde air itu... teringat kitaorg g mandi kat masjid bangsar.. pegi kelas x mandi tu dah biasa.. hehehe

Anonymous said...

hahahah..Sue..aku memahami deritamu..kitakan block 1..aku level 6 lagi weh...
Lynn..betul Masjid bangsar tu banyak jasa tu..
Baru ni aku singgah nk solat kat situ..terus flash back sumer memory..sayu je...

SuE KasSiM said...

hahaah rasenye cerita xde air mesti sumer org masa matric akan ingat..giler..ddk tengah2 KL boleh lak xde air..!! x logik langsung..

nik : hahaha..tapi sy x ingat laks
gi mandi kat masjid bangsar sbb masa tu asik mandi kat blok admin x pun kat blok 7 yg masa tu x berpenghuni tu..

nora : haaha aku tau..kau mesti lagi seksa kan time tu..aku ingat lagi budak2 level 6 mesti gi mandi kat bumbung..korang dgn ganasnye bukak tangki atas tu n mandi..hahaha!!kalu dh terdesak gitula jadinye..

lynn zam said...

hehehe.. tengah malam kalu lori air datang, mengelupur turun semua..

Elyzzmode said...

Weiii... aku ingat sgt time ni!

Sbb aku kan jadik pembekal air yg tak sah.. gi umah subang tau amik air berbaldi2 pastu kena bawak slow2 takut air tumpah..

Pastu aku la yg dok angkot korang gi mandi kat masjid bangsar tu... nasib baik tak boleh mandi kat shopping complex.. kalu tak mesti dah ke sana gak..

Time dulu mmg haru tul! Air pili bomba sume kering dok kena amik air.. kalau ler kebakaran dulu mmg nasib ler takde air.. ahakks

SuE KasSiM said...

ye, masih teringat lagi akan lori air itu..hahaha..

kau baik benar eliza..angkut air dr subang..aku cuma mengajak kawan2basuh kain jela kat umah aku..hahhah...tapi mmg aarr kan one of the unforgettable moments in life..!!!

aku hangin lagi satu ngan pekerja kontrak yg asyik bersihkan jalan
kan masa tu stadium hoki opposite blok 7 tu ngah renovate..kite x cukup air die senang2 je bersihkan tanah merah kat jalan..eeiiiii...entah apa2 entah.!!

mona said...

mana mungkin aku lupa saat itu sue.aku juga menderita... aku blok 2... tingkat 6 juga..... huhuuu... aku penah jatuh terlentang sbb ada sape tah tumpahkan air.... licin tau...

pas tu masa blok 2 punya apa tah program aku masih ingat.. siap Salha dan budak2 umah dia buat lakonan kes curi air.... air pun jadi berharga sampai curi2..lawak2.... kami rasa pelik sbb budka umah kami tak dka lak kes curi2 air.

siap mandi kat masjid bangsar .... mcm2 lagi la... ni sume gara2 komanwel tuh!

SuE KasSiM said...

ya Allah siannye kau mona..ttp mmg ke curi air berleluasa time tu.. rumah aku pun kene gak..udahla time tu aku ketua umah..
dasat aarr kan time tu..

lynn zam said...

betul eliza angkut air dr subang.. time tu mmg pikir air je.. mcm mane nk angkut air masuk dlm keta pink eliza tue.. kalu eliza xde, mau x mandi kitaorg..

bilik air kat masjid bangsar tu dh jadik macam bilik air hostel lg..

SuE KasSiM said...

eliza buat amal jariah tu..heehe..